Kinderen en scheiding

Kinderen hebben geen invloed op de beslissing van hun ouders om uit elkaar te gaan maar ondervinden wel de gevolgen daarvan. Het is van belang een scheidingsproces voor de kinderen goed te begeleiden. Dit kan de kinderen helpen om om te gaan met bijvoorbeeld schuldgevoelens, loyaliteitsconflict, onzekerheid en angst om een van de ouders te verliezen. Hoe pakt u dat het best aan?

Vertel de kinderen het liefst als ouders samen dat u gaat scheiden wanneer dat besluit voor u vaststaat.

Praat met alle kinderen tegelijk en geef aan dat u niet meer bij elkaar in één huis wil wonen (als een van de partners vertrekt), dat het niet de schuld is van de kinderen maar van de problemen tussen u beiden (zonder daarover in detail te treden of verwijten naar elkaar uit te spreken).

Benadruk dat u er beiden voor de kinderen zal zijn en blijven, dat u voor de kinderen zal blijven zorgen en van hen zal (blijven) houden, maar ook dat het definitief is en dat de kinderen niets kunnen doen of laten om u beiden weer bij elkaar te brengen.

Bespreek wat er voor de kinderen gaat veranderen en betrek de kinderen in beslissingen daarover zodra hun leeftijd dat toelaat. Weest u er van bewust dat kinderen verschillend kunnen reageren op dit gesprek afhankelijk van leeftijd, karakter en omstandigheden. Vraag zonodig hulp bij/na het gesprek met de kinderen aan een kindercoach.