Fiscale zaken en scheiding

Een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap heeft bijna altijd ook fiscale gevolgen die besproken en goed geregeld moeten worden. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf. Bij een goede scheidingsafwikkeling hoort een fiscale check!

Waar moet u aan denken bij fiscale zaken rond een scheiding?

  • Algemeen: tot wanneer bent u fiscale partners en wat betekent het einde van fiscaal partnerschap?
  • Kinderen: zijn er tegemoetkomingen van de belastingdienst in de kinderkosten zoals een kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag dan kunnen de bedragen na scheiding veranderen. Het is ook mogelijk dat er juist na scheiding een aanspraak op kindgebonden budget ontstaat waar dat eerst niet zo was. De kindertegemoetkomingen van de belastingdienst zijn namelijk inkomens- en vermogensafhankelijk.
  • Inkomen: spreekt u een partneralimentatie af dan heeft dat fiscale gevolgen, zowel voor de ontvanger als de alimentatiebetaler. Een goede alimentatieberekening maakt inzichtelijk wat een bruto partneralimentatie de betaler netto kost en wat de ontvangende partner daarvan netto besteedbaar overhoudt.
  • Koophuis: wie blijft er wonen en wat betekent dat voor de fiscale hypotheekrenteaftrek? Wat als beide partners vertrekken en het huis nog niet is verkocht? U wilt na scheiding een nieuwe hypotheek afsluiten, wat zijn de fiscale mogelijkheden voor renteaftrek? Ook het beëindigen/afkopen van een kapitaalpolis bij de hypotheek is een fiscaal aandachtspunt.
  • De onderneming: de afwikkeling van de (waarde van) een onderneming vraagt financiële maar ook fiscale begeleiding. Er kunnen( latente) belastingclaims zijn, maar denkt u ook aan pensioenopbouw in eigen beheer in de vennootschap.
  • Vermogen: een verdeling of verrekening van vermogen die afwijkt van de wettelijke of contractueel overeengekomen regeling kan leiden tot een aanslag schenkbelasting.

Fiscale aspecten horen bij een goede scheidingsregeling. Mocht er een deskundigenadvies nodig of wenselijk zijn dan beschikt ons kantoor over een netwerk van gerenommeerde deskundigen.