Geregistreerd partnerschap

Ons kantoor begeleidt de ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Daarvoor kunt u samen een advocaat inschakelen die u helpt met een regeling van de gevolgen. Er worden afspraken gemaakt over alimentatie, pensioen en verdeling van gemeenschappelijk vermogen.

Misschien heeft u voor of tijdens het geregistreerd partnerschap bij de notaris partnerschapsvoorwaarden opgesteld die zien op uw vermogen. Dit is te vergelijken met huwelijkse voorwaarden.

Het vermogen wordt dan op grond van deze partnerschapsvoorwaarden afgewikkeld. Bij overeenstemming wordt de regeling vastgelegd in een overeenkomst die door beide partners wordt ondertekend. Een procedure bij de rechter is dan niet nodig.

Als er minderjarige kinderen uit de relatie zijn geboren moet de ontbinding van het geregistreerd partnerschap door de rechter worden uitgesproken. Een ouderschapsplan voor de kinderen is dan verplicht. Ook hier kan in overleg een regeling van de gevolgen van het ontbonden geregistreerd partnerschap worden opgesteld en aan de rechter worden overhandigd. De rechter neemt de onderlinge regeling dan op in de beschikking.

Komt u er samen niet uit dan kan ieder van de partners door een advocaat een verzoekschrift laten in dienen en aan de rechter vragen het partnerschap te ontbinden. Deze procedure lijkt op een echtscheidingsprocedure.