• VHSO advocaten en mediators in de regio Leiden Oegstgeest maakt ouderschapsplannen op maat.

Ouderschapsplan

Als u uit elkaar gaat en minderjarige kinderen heeft is het belangrijk na te denken over goede afspraken voor de kinderen. Sinds 1 maart 2009 zijn ouders van minderjarige kinderen die gaan scheiden verplicht samen een ouderschapsplan op te stellen, maar wat moet daar in staan?

Wettelijk is het verplicht dat u in ieder geval afspraken in het ouderschapsplan maakt over:

  • De zorgregeling en opvoedingstaken: in de zorgregeling spreekt u af wie van de ouders er op welke dagen voor de kinderen zorgt, maar ook hoe vakanties en feestdagen worden verdeeld. Bij opvoedingstaken moet u denken aan wie beslist er over zaken als kleding, kapper, tatoeages, sport & hobby's, huisdieren, schoolkampen enz en beslist die ouder dan alleen of na overleg met de ander;
  • De kinderalimentatie: wie van de ouders betaalt welk deel van de kosten van de kinderen;
  • De wijze waarop de ouders met elkaar overleggen en elkaar informeren over belangrijke zaken rond de kinderen: te denken valt bijvoorbeeld aan schoolkeuze en medische aangelegenheden.
Naast de verplichte onderwerpen kunt u in het ouderschapsplan veel meer afspraken vastleggen. Dit is mede afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen. De advocaten van ons kantoor hebben veel ervaring met ouderschapsplannen en kunnen ideeën en opties met u bespreken.