• VHSO advocaten en mediators in de regio Leiden Oegstgeest is gespecialiseerd in partneralimentatie en kinderalimentatie

Alimentatie berekenen

Wij hebben veel ervaring met alimentatierekenen.

Voor het berekenen van een alimentatiebedrag na scheiding is een richtlijn ontwikkeld die door rechters nagenoeg altijd wordt gevolgd. Deze richtlijn van de Expertgroep Alimentatienormen is opgesteld door familierechters uit alle rechtbanken. De richtlijn alimentatienormen wordt ook wel de TREMA-norm genoemd en wordt regelmatig aangepast. Het laatst op 1 januari 2023.

De richtlijn alimentatienormen bepaalt op basis van het inkomen en een aantal aangewezen vaste lasten hoeveel ruimte er is om alimentatie te betalen. Dit bedrag wordt de draagkracht genoemd.

Anderzijds bepaalt de richtlijn ook welk bedrag aan alimentatie nodig is. Dit wordt de behoefte genoemd. Wilt u meer informatie over de kosten van levensonderhoud, dan kunt u terecht op de website van het NIBUD.

Voor kinderen geldt een andere rekenwijze dan voor partners, maar voor allebei geldt de richtlijn alimentatienormen.

Uiteraard maken wij voor het berekenen van alimentatie gebruik van verschillende geavanceerde rekenmodellen, maar de feitelijke berekening is handwerk: wij zetten al onze alimentatiekennis in om de best mogelijke berekening te maken. Speciaal door ons zelf ontwikkelde vragenlijsten maken het u makkelijk om snel alle voor de berekening benodigde informatie te verzamelen.

Neemt u gerust contact met ons op als u meer wilt weten, een alimentatie wilt laten berekenen of wil laten controleren of uw alimentatie nog wel overeenstemt met de richtlijnen en de ontwikkelingen in het recht.