Overlegscheiding / collaborative divorce

De overlegscheiding is een vorm van scheidingsmediation waarbij de voordelen van ieder een eigen advocaat worden gecombineerd met de aanpak van mediation. De voordelen van mediation gelden ook voor de overlegscheiding. Bij een overlegscheiding hebben beide partners een eigen advocaat, die de eigen cliënt volledig kan adviseren. Dat is het verschil met mediation.

Partijen en hun advocaten staan anders dan bij een "traditionele" manier van scheiden niet tegenover elkaar maar proberen er op basis van de uitgangspunten van mediation samen uit te komen. Een coach begeleidt het emotionele, relationele proces van scheiden. De beide advocaten, de coach en de scheidende partijen werken in een team samen aan een regeling die tegemoet komt aan de belangen van beide partijen en die goed is voor de kinderen. Net als bij mediation wordt de regeling vastgelegd in een overeenkomst en bekrachtigt de rechter de overeengekomen regeling en spreekt de echtscheiding uit. 

Mr. Caroline Schönhagen is aangesloten bij de betreffende vereniging, de Vereniging voor Overlegscheidingen, en behandelt binnen kantoor de overlegscheidingen. Neemt u voor vragen contact met haar op. Zij staat u graag te woord.